© 2018 Self-made by nixlehtonen. Proudly created with Wix.com

Valmennukset ja hieronnat: VANTAA, ESPOO, HELSINKI & KOTKA
Y-tunnus: 2954500-4

Palveluntarjoajan tarkoituksena on edistää hyvinvointia suomessa.

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon

Seuraa myös:

Henkilötietolain (523/99) 10 §:n mukainen rekisteriseloste nähtävissä:

Multifunktionaalinen keho

Tervehdys,

 

On aika aloittaa Multifunktionaalinen keho - harjoittelusarja.

 

Mistä oikein on kyse?

 

Multifunktionaalisuudesta puhuessa voidaan käyttää myös nimeä = toiminnallinen harjoittelu.

 

Monesti kun kuntosali harjoittelussa korostuu harjoitusohjelman jakaminen kehon eri osiin ja liikkeisiin jotka toteutetaan eristetysti yhden liikesuunnan suuntaisesti. Etenkin kun halutaan kasvattaa lihasmassaa. Tälläinen harjoitusohjelma on yleinen mm. kehonrakennustyylisessä harjoittelussa. Harjoittelun pääpaino tuleekin siinä tapauksessa olla näin jos tarkoitus on vain muokata kehoa ja kasvattaa lihasmassaa. Tämä ei kuitenkaan takaa meille automaattisesti vahvaa ja toiminnallisesti suorituskykyistä kehoa.

 

Siksi olisikin tärkeää miettiä millainen on kokonaisuutena hyvin toimiva keho, joka toimii arjen haasteissa sekä harrastuksissa ja vielä vuosienkin päästä?

 

Miksi suosittelen toiminnallisesti moniulotteista harjoittelua?

 

Yksilöurheilulajeissa ja erilaisia ominaisuuksia vaativissa joukkuelajeissa ei liikuteta vain yhtä niveltä eristetysti kerrallaan, kuten esimerkkinä kuntosalilla hauiskääntö suoritusta tehdessä. Urheilussa liikettä tuotetaan erilaisista lähtöasennoista eteen ja taakse sekä sivuille ja kurkotetaan tilanteisiin. Nämä kaikki tehdään myös kehon eri asennoissa. Tämä kaikki vaatii keholta: voimaa, notkeutta, koordinaatiota, tasapainoa, kehonhallintaa, sekä paljon muita ominaisuuksia samanaikaisesti. Nämä ominaisuudet korostuvat myös tulevaisuudessa siinä kuinka toimitakykyisenä kehosi pysyy. Tyypillisesti useita tuki- ja liikuntaelinvammoja esiintyy myös nimen omaan alueelle jossa kyseisten ominaisuuksien puute on selkein. Toki tilanne- ja olosuhteiden muuttuvat tekijät vaikuttavat vammojen syntyyn, siksi onkin syytä kysyä? Kuinka monipuolisesti olet harjoitellut välttääksesi vammat?

 

Huolehditko seuraavista kokonaisuuksista riittävästi:

- Koordinaatio

- Suunnanmuutosnopeus

- Ketteryys

- Voimantuotto

- Tasapainoinen lihasmassa (symmetria tekijät)

- Reagointi

- Räjähtävyys

- Notkeus

 

Pitääksemme liikkeet ja kehon monipuolisesti toimivana, tulee meidän harjoittaa näitä liikeratoja ja osa-alueita.

 

Käydään läpi liikkeiden eri tasoja eli sagittaali-, frontaali- sekä transversaalitaso:
Sagittaalitaso (Koukistus- ja ojennussuunta)
Frontaalitaso (Loitonnus- ja lähennyssuunta)
• Transversaalitaso (Sisä- ja ulkokierto)

 

 

Multifunktionaallisella harjoittelulla pystymme parantamaan toimintakykyä arkielämässä ja urheilussa. Koska monipuolisella harjoittelulla pystymme tasaamaan eri kudoksien kuormitusta ja lisäämään mm. tukikudoksien voimansietokykyä, näin pienennämme vamma-alttiutta ja parannamme kehon kokonaisvaltaista toimintaa. Multifunkionaalisessa harjoitteessa yhdistyy useamman lihasryhmän toiminta samanaikaisesti, sekä useampi nivelen liikesuunta. Koska jokaisessa liikkeessä on eri kulmia, painopisteen muutoksia ja variaatioita. Pystymme käyttämään tätä myös tehokeinona harjoittelussa, jolla pääsemme työstämään lihaskundosta tavalla johon emme yhden liikesuunnan työtavalla pääse. Uudet ärsykkeet kehon eri aisteille ja lihasille vahvistavat kehonkuvaamme, sekä tekevät kehotamme toiminnallisemman joka voi näin ollen toimia tehokkaammin urheiluharrastuksessa.

 

Urheilijan harjoittelussa on nimen omaan tärkeätä miettiä kuinka tämä kyseinen liike vahvistaa urheilijan suoritusta peli- tai kilpailutilanteessa?

 

Valmennusta ja Kehonhuoltoa.

 

Seuraa myös: 

IG: @nixlehtonen

FB: @NixLehtonen

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uusin
kirjoitus

December 9, 2018

August 25, 2018

April 10, 2018

April 5, 2018

February 12, 2018

Please reload

arkisto
Please reload

Tagit
seuraa myös
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • LinkedIn Social Icon